În premieră, caisele moldovenești sunt exportate în mai multe țări UE

Eforturile de promovare online a producătorilor de fructe din Moldova, ca urmare a restricțiilor pandemice de călătorie, și ajustarea proceselor tehnologice de producere și de certificare internațională a caiselor a permis în acest an în premieră exportul caiselor moldovenești în mai multe state ale Uniunii Europene.

Mai mulți producători de căise, asistați de Asociația Moldova Fruct și proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM), livrează deja fructele în Germania, Franța și Ungaria.

Totodată, sunt în derulare negocierile privind exportul de caise moldovenești în Olanda.

Tatiana Burcă, specialistă marketing în cadrul USAID APM, susține că exportul caiselor pe piața UE la un preț atractiv, atât pentru consum în stare proaspătă, cât și pentru procesare, se datorează unei abordări complexe față de noile condiții impuse de pandemia Covid-19.

„Paralel cu asistența continuă oferită de proiect producătorilor de fructe privind îmbunătățirea tehnologiilor de producere, post-recoltă și implementarea standardelor internațional ca GLOBALG.A.P. și GRASP, am lansat o strategie focusată de promovare a fructelor moldovenești în UE. Au fost elaborate pagini web de prezentare și tururi virtuale pentru întreprinderile pregătite de export, au fost organizate misiuni comerciale online și întâlniri B2B cu diverși importatori europeni, au fost publicate articole pe platforme media de specialitate, a fost acordată asistență privind procedurile de export în UE”, a declarat Tatiana Burca.

Chiar dacă în anul 2020 o cantitate mică de caise a fost exportată în Romania, Polonia și Lituania, potențialul de export al caiselor moldovenești în UE nu este valorificat, iar 85 la sută din exportul de caise produse în Republica Moldova este direcționat către piața CSI.

Lidia Ionaș, reprezentanta companiei Ionex-Trans, susține că în anii precedenți compania a exportat în Germania prune, dar datorită turului virtual, importatorii germani au văzut sortimentul fructelor produse de Ionex-Trans și respectarea standardelor GLOBALG.A.P. și GRASP în procesul de producere.

„În acest an pentru prima dată exportăm caise în Germania. De asemenea, am inițiat exportul de caise în Franța. Suntem foarte încrezuți că fructele noastre vor fi apreciate și sperăm să extindem piața de export în mai multe țări ale UE”, spune Lidia Ionaș.

Deși caisul este o cultură de perspectivă cu potențial înalt de comercializare pe piețele de export, în Republica Moldova livezile de cais constituie doar 4,75 mii hectare, dintre acestea 3,8 mii sunt pe rod, amplasate în mare parte în zonele de Sud, Sud-Est și Centru. 

Recolta obținută în 2020 a fost de 6,5 mii tone, dintre care 2 mii de tone au fost exportate.

Sursa: https://agrobiznes.md/in-premiera-caisele-moldovenesti-sunt-exportate-in-mai-multe-tari-ue.html

Distribuie pe facebook
Distribuie pe twitter
Distribuie pe linkedin